Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

26η Ιουνίου. Μέρα κατά των Ναρκωτικών.

Πρώτη Δημοσίευση: 26-6-2003, Σεμινάριο Δήμου Αιγίου.

Η 26η Ιουνίου είναι μια μέρα αφιερωμένη στην ενεργό δράση κατά των ναρκωτικών. Ο απολογισμός για την Ελλάδα είναι κάθε χρόνο περισσότερο απογοητευτικός ως προς τον αριθμό των χρηστών και το όριο ηλικίας έναρξης της χρήσης. Η καταγραφή του προβλήματος και η συνειδητοποίηση του δεν αρκεί πλέον. Πρέπει ν’ αποφασίσουμε και τον τρόπο αντίστασής μας σ’ αυτό που είτε άμεσα ως προσωπικό είτε έμμεσα ως κοινωνικό πρόβλημα αγγίζει ολοένα και περισσότερους.

Με το σκεπτικό ότι η πρόληψη για να έχει νόημα και προοπτική χρειάζεται την ενεργό συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων έχουμε προχωρήσει ως Δήμος σ’ ένα προγραμματισμό δράσεων και ενεργειών ο οποίος αφού συζητήθηκε εκτενώς στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης Νομού Αχαΐας (του οποίου ο Δήμος Αιγίου είναι μέλος) εγκρίθηκε και εξασφαλίστηκε η συμβολή και η στήριξή του στην υλοποίησή του. Το βασικότερο χαρακτηριστικό αυτού του προγραμματισμού μετά από εκτίμηση των δεδομένων και των αναγκών της πόλης μας επιλέξαμε να είναι η προσπάθεια για εμπλοκή και συμμετοχή φορέων επιστημονικών, εκπαιδευτικών, επιχειρηματικών αλλά κυρίως ατόμων με διάθεση και όρεξη να συμβάλλουν σε εθελοντική βάση στην κατεύθυνση της πρόληψης κατά των ναρκωτικών. Δύο λοιπόν είναι οι αρχικοί μας στόχοι:

α. η δημιουργία στελεχών πρόληψης με απαραίτητη προϋπόθεση την εκπαίδευσή τους, και

β. ο σχεδιασμός και η εφαρμογή προγραμμάτων από τα εκπαιδευμένα αυτά στελέχη.

Πρόκειται για διαδικασίες μακροχρόνιες και αθόρυβες, τις περισσότερες φορές, που βάζουν όμως γερά θεμέλια αν θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική παρέμβαση και κινητοποίηση και όχι για διοργανώσεις επετειακού ή άλλου χαρακτήρα, που καλές είναι βεβαίως, όταν επιστεγάζουν δουλειά σε βάθος και δεν είναι μόνο εκδηλωσιακού περιεχομένου και αποτελέσματος.

Ακόμα και με αυτό τον προσεκτικό σχεδιασμό δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ανταπόκριση γιατί υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ του ενδιαφέροντος για ένα κοινωνικό πρόβλημα και της προσωπικής προσφοράς και συμμετοχής στην προσπάθεια επίλυσής του. Είμαστε υποχρεωμένοι όταν ασχολούμεθα με την πρόληψη ενάντια στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών να είμαστε προσεκτικοί γιατί μπορεί το αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον μας να γίνει αναποτελεσματικό ή στη χειρότερη περίπτωση επιζήμιο.

Πρόκειται λοιπόν να γίνει ένα προσκλητήριο ενδιαφέροντος για εθελοντική συμμετοχή. Όπως έχει δείξει η εμπειρία, σε τέτοιου είδους προσκλητήρια ανταποκρίνονται κυρίως άτομα από τις δυο μεγάλες κοινωνικές ομάδες, αυτές των γονιών και των εκπαιδευτικών. Όπως επίσης έχει δείξει η εμπειρία τέτοιες δραστηριότητες τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν αμφίβολα αποτελέσματα και για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, η σκέψη είναι η έναρξη αυτής της δραστηριότητας να ταυτιστεί χρονικά με την έναρξη των σχολείων που αποτελούν σημείο συνάντησης των δυο αυτών άμεσα ενδιαφερόμενων ομάδων.

Η 26η Ιουνίου είναι μια μέρα που μας κάνει να αναλογιζόμαστε την προσωπική μας ευθύνη στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ναρκωτικών. Δεν πρέπει όμως να αποτελεί άλλοθι για να παραβλέπουμε το πρόβλημα όλες τις άλλες μέρες του χρόνου. Η κάθε μέρα πρέπει να είναι μέρα κατά των ναρκωτικών και υπέρ της αξιοπρέπειας της ζωής με κάθε τρόπο, είτε αυτός λέγεται πρόληψη είτε περιβάλλον, είτε υγεία ή παιδεία, γιατί έχει φανεί ότι όλα αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία και η εξασφάλισή τους πρέπει να είναι η καθημερινή αγωνία και ο αγώνας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: