Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Αναγκαιότητα δημιουργίας εθελοντικών ομάδων πρωτογενούς πρόληψης

Πρώτη Δημοσίευση: 4-10-2001, Εφημερίδα ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, Αίγιο.


Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι τόσο παλιό όσο και η αγωνία του ανθρώπου να βρει τρόπους σύνδεσης με το μεταφυσικό, να διασκεδάσει, να χαλαρώσει, να επικοινωνήσει. Στις σύγχρονες όμως κοινωνίες πήρε τη μορφή του προβλήματος και της κοινωνικής μάστιγας που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στη βάση των γενεσιουργών αιτιών και όχι μόνο της θεραπείας των συμπτωμάτων. Διαφορετικά μιλάμε μόνο για πρόσκαιρες βελτιώσεις.
Όλοι σήμερα συμφωνούμε ότι το φαινόμενο αυτό είναι πολυπαραγοντικό και δημιουργείται όταν σε μια κοινωνία όπου υπάρχουν και διακινούνται οι εξαρτησιογόνες ουσίες συναντηθούν οι δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες (αποξένωση, έλλειψη επικοινωνίας, ανασφάλεια, αβεβαιότητα για το αύριο) με μια ευάλωτη προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια, έλλειψη αυτοελέγχου, ιδανικών, …). Ο στοιχειώδης ρεαλισμός μας οδηγεί στην αποδοχή της ύπαρξης του προβλήματος όχι κάπου μακριά από μας σε κάποιους άλλους αλλά εδώ, δίπλα μας, σε κοντινούς μας ανθρώπους και πιθανόν σε μας τους ίδιους και στους δικούς μας, αφού όλοι ζούμε σε ένα δυσβάστακτο κοινωνικό περιβάλλον και δεν είμαστε σίγουροι για το πόσο δυνατές προσωπικότητες έχουμε δημιουργήσει. Σ’ αυτό το σημείο και μετά την αποδοχή της πραγματικότητας έρχεται η σειρά της Πρόληψης και μάλιστα της πρωτογενούς. Πριν δηλαδή αρχίζουν ν’ αναβοσβήνουν τα κόκκινα φωτάκια του κινδύνου.
Στόχος των ενεργειών πρόληψης είναι η ανάπτυξη εκείνου του αμυντικού μηχανισμού, στο άτομο και τις ομάδες, που θα αποτελέσει την ασπίδα προστασίας του. Ενώ η αντιμετώπιση παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης εξαρτησιογόνων ουσιών είναι υπόθεση που αφορά κυρίως το κράτος (αστυνομία, φορείς και υπηρεσίες καταστολής), οι δράσεις πρόληψης αφορούν τους πολίτες με την όποια ιδιότητα διαθέτουν. Γιατί στην πρόληψη είναι όλοι απαραίτητοι και μπορούν όλοι να προσφέρουν από τη θέση που κατέχουν, ως γονείς, εκπαιδευτικοί, μέλη φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες, … Είναι πλέον αποδεκτό ότι όσο πιο πολλοί ασχολούνται και εμπλέκονται ενεργά με την πρόληψη τόσο ο αμυντικός μηχανισμός της κοινωνίας δυναμώνει. Γι’ αυτό οι δράσεις πρόληψης πρέπει να είναι όχι μόνο καλοδεχούμενες αλλά και να τυχαίνουν στήριξης και ενίσχυσης ώστε να μπορούν να ενσωματώνουν ολοένα και μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες αυξάνοντας έτσι το μέτωπο αντίστασης στη μάστιγα των ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: